“Rouw raakt een heel mens niet alleen je hart doet pijn, 
Maar ook je lichaam, heel je zijn.”

Praktijk Helder is een praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding. De naam van de praktijk “helder” vind je terug in mijn manier van werken. Samen helder kijken naar verlies, samen helder krijgen waar je eventueel vastloopt, maar ook voor heldere tranen die er altijd mogen zijn. Als je geconfronteerd wordt met verlies op wat voor leeftijd ook moet je op zoek naar een manier om dit verlies te verweven in je leven. Hetgeen je verloren bent hoef je niet los te laten , het zal voor altijd bij je blijven horen. 

Verlies kan zijn dat je door het overlijden van iemand een dierbaar mens moet missen, maar het kan ook het verlies van gezondheid of een scheiding zijn of een ander verlies waarbij je wat ondersteuning kan gebruiken.

Een mens geconfronteerd met verlies is in rouw. Je zal een nieuw pad gaan bewandelen zonder die dierbare ander, of het leven met een ziekte moeten gaan accepteren. Het kan ook een ander groot verlies zijn wat een grote rol in je leven speelt. Op dit pad kan ik een stukje naast je lopen zodat je vervolgens weer je eigen weg kan gaan.

Keukentafel-rouwbegeleiding-Helder.png

ROUW AAN DE KEUKENTAFEL

Als er iemand ernstig ziek is, lijdt het hele gezin mee. Hoe blijf je in verbinding als je allemaal aan het overleven bent. Bij de begeleiding in zo’n situatie ga ik regelmatig naar het gezin toe om thuis (soms aan de keukentafel) bespreekbaar te maken wat het betekend voor het gezin dat er iemand ernstig ziek is en inventariseer ik wat er wenselijk is aan ondersteuning.  

Keukentafel-rouwbegeleiding-Praktijk-Helder.png

ROUW IN DE PRAKTIJK


In mijn praktijk begeleid ik kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben met (aanstaand) verlies of met rouw. Inmiddels heb ik veel rouwprocessen van heel dichtbij mogen mee-ervaren. Ik heb gezien wat mensen daarin tegenkomen – en het is altijd weer anders. In de rouw- en verliesbegeleiding maak ik gebruik van al die ervaringen.

Bedrijf-rouwbegeleiding-Helder

ROUW IN BEDRIJF


Ook scholen en bedrijven krijgen regelmatig te maken met rouw en verlies. Ik bied ondersteuning in dit proces. Dit kan zijn:  teamondersteuning, ouderavond, ondersteuning in een klas. Ik luister goed naar de vraag en zorg dat mensen in verbinding blijven.  Aan de hand van de vraag maak ik een plan van aanpak op maat.