Begeleiding peuters

Als ouders of verzorgers bij mij komen voor de begeleiding van een peuter bestaat het eerste gesprek uit een nadere kennismaking met de ouder en het kind. Naar aanleiding van deze eerste kennismaking besluiten we samen of we verder gaan in het begeleidingstraject.  

In het leven kunnen ook hele jonge kinderen te maken krijgen met het verlies in een gezin. Ook het hele jonge kind is verdrietig en kan de verandering in zijn/haar directe leefomgeving maar moeilijk een plek geven. Alles verandert maar ze kunnen er nog geen woorden aan geven. Het kan dan voorkomen dat de peuter zich uit in onrust, veel huilen, weer in de broek plassen of opvallend aanhankelijk zijn. Allemaal uitingen van het niet begrijpen van de situatie maar er wel veel van voelen. 

In mijn werk heb ik gemerkt dat er weinig ondersteuning is voor het hele jonge kind. In mijn praktijk geef ik begeleiding aan peuters en hun ouders. De begeleiding aan peuters gaat spelenderwijs en vaak zijn ouder(s) daar gewoon bij aanwezig. Met behulp van gericht spel kan het kind de gebeurtenis in zijn leven een plek geven. Vaak komt er dan vanzelf wat meer rust.